Vaelger du din led lyskilde efter prisen.png?ixlib=rails 0.3

Vælger du din LED lyskilde efter prisen?

Mange har købt LED og er blevet skuffede. Lyset har været underligt og farvegengivelsen har været for dårlig.

Jonas ebbe.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Jonas Ebbe
mere end 6 år siden

Vi er faldet over en debat på LEDlys´ facebookside fra d. 4. oktober 2013, hvor mange betvivler, at LED kan have en farvegengivelse på over 95%.

Det forstår vi godt! Lysstofrør, sparepærer og de tidlige generationer af LED pærer kunne nemlig slet ikke hamle op med de gode gamle glødepærer. Lyset fra LED var endda nærmest blåt eller helt hvidt, hvilket skræmte mange væk. Lysdæmpning var også tæt på umuligt.

Nu er det ikke alene en mulighed at forene farvegengivelse, lysdæmpning og et flot lys. Det er en realitet.

Farvegengivelsen måles i RA værdi også kaldet CRI værdi, og angives som RA efterfulgt en procentværdi af den korrekte farvegengivelse. Farvegengivelsen måles ud fra direkte belysning af naturligt sollys som er 100%. RA80 betyder altså 80% af farvegengivelsen ved sollys, og RA95 betyder 95%. Forskellen på 80% og 95% lægger man særligt mærke til, når man eksempelvis kommer hjem med den dyre bøf, som så lækker ud hos slagteren, men som nu ser lidt træt ud. Eller salaten der ser kedelig ud, måske ser makeuppen endda helt anderledes ud, når man kommer ud i solen.

Se dette filmklip som de har lavet hos LEDlys og lagt på Youtube

Det viser en måling af RA værdi/CRI værdierne på tre GU10 LED lyskilder: Philips CorePro, Osram LED star og Sunflux Halo og illustrerer helt tydeligt forskellen på de tre.


Tænk på at en LED pære forventes at kunne lyse for dig i helt op til 12 år ved 8 timers brug om dagen. Derfor bør prisen alene ikke afgøre dit valg af LED belysning. Sørg for at farvegengivelsen og lyset er i top, og tænk så på om du kan have behov for at dæmpe lyset i fremtiden.