Sadan samler og adskiller du en fatning.jpg?ixlib=rails 0.3

Sådan samler og adskiller du en fatning

Få styr på din fatning. Er E27 den lille eller den store? Design din helt egen lampe (#DIYlampe). Det er ret nemt.

Brian sommer.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Brian Sommer
næsten 4 år siden

En fatning er lampens vigtigste del.

En fatning er den del af din lampe, som overfører strømmen til lyskilden. Fatninger kan have mange former og betegnelser, og man kommer nemt i tvivl om hvilken fatning man har, når man skal vælge sin lyskilde.

Her er et par tips til at finde den rigtige.

De almindelige skruefatninger, som sidder i mange loft, bord og standerlamper, kaldes normalt "E27" og "E14" eller "stor"/"lille", men hvilken er "den store" og hvilken er "den lille"? Egentlig er det noget rod, at kalde dem for "stor" og "lille". For der er flere end de to typer.

E´et står for "Edison", opkaldt efter Thomas Edison, som opfandt glødepæren med skruefatningen. De to cifre efter E´et angiver diameteren på fatningen i millimeter. Det vil sige at en E27 fatning er en 27 mm. bred skruefatning. 

Der findes store industrilamper, eller PH´s største koglelamper, med meget kraftige pærer, de anvender ofte en E40 fatning. Små lamper benytter som oftest E14.

Fatningens størrelse sikrer at de kraftige pærer ikke passer i mindre lamper, der ikke kan tåle den kraftige varme udvikling, fra eksempelvis en 400 Watt pære. Med andre ord kan man sige; at jo større fatningen er, jo flere watt kan lampen lyse med/tåle. Vær dog altid helt sikker på ikke at overstige det maksimale antal watt, som er opgivet på eller i lampen. Det kan være forbundet med brandfare, at montere en for kraftig pære.

Men der er også B22, som er en bajonetfatning - bajonetfatninger bruges i biler og både men også i nogle lamper. Bajonetfatninger blev også brugt hyppigt i offentlige institutioner m.m. Udformningen gjorde nemlig, at lyskilderne ikke blev "snuppet" med hjem i privaten, for de passede alligevel ikke lamperne derhjemme. 

Og så er der GU10 fatninger. De små fatninger sidder i mange typer 230 Volt spots. Den skal blot twistes på plads.

Der er også en masse typer 12V fatninger. De kan have mange forskellige udseender og dimensioner, og dem springer vi over i denne artikel. Spørg din forhandler af el-artikler hvis du er i tvivl.

Sådan samler og adskiller du en fatning.

Sørg altid for at strømmen er afbrudt under arbejdet. Montér ikke fatningen på en strømførende ledning, slut først strømmen til når lampen er helt færdig.

Her kan du se en video af fremgangsmåden:


Lav din egen lampe (#DIYlampe)

Det er slet ikke så svært. En hurtig søgning på hashtag´et #DIYlampe vil give dig masser af inspiration til dit eget design.

Find en pæn gren på stranden eller i skoven, vælg en flot stofledning, en fatning og en dekorativ lyskilde - så er du i gang. Eller find på noget helt andet.

Husk blot på at alle lyskilder bliver varme. Når du laver din egen lampe er det dig selv som står inde for sikkerheden. Undgå derfor meget kraftige lyskilder, brug gerne LED pærer da varmeudviklingen fra LED er meget mindre end fra en glødepære - de bruger også meget mindre strøm, så hvorfor ikke. Hold til en hver tid god afstand til brandbare materialer m.m. Her kan du se et udvalg af LED pærer fra Greenline.dk.

Du kan altid spørge din forhandler af el-artikler til råds omkring de materialer du skal bruge.

Skrevet d. 22/7-2016 af Greenline.dk - Brian