Lysskinner til lamper og spots.jpg?ixlib=rails 0.3

Lysskinner til lamper og spots

En praktisk og stilren løsning uden ledningsrod på loftet.

Brian sommer.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Brian Sommer
mere end 2 år siden

Lysskinner - det er nemt og meget fleksibelt

Men hvad er egentlig forskellen på en 1-faset lysskinne og en 3-faset lysskinne ?
Kan de afkortes eller forlænges ?
Hvad med mere komplekse systemer ?

Det kommer vi ind på længere nede.

Allerførst er det vigtigt at pointere, at du gerne selv må montere lysskinner, som også kaldes strømskinner.
Vær dog opmærksom på at de 3-fasede skinner kan kræve en elektriker, hvis alle funktioner skal benyttes fuldt ud.

Her er en video, som på 3 minutter og 38 sekunder fortæller dig, hvad du skal bruge

Hvad er en 1-faset lysskinne?

Den 1-fasede lysskinne er meget udbredt. Den er meget diskret på grund af sin lave højde, og samtidig giver den stor fleksibilitet, når flere lamper skal op at hænge.

Det hedder en 1-faset lysskinne, fordi den kun kan tilsluttes til 1 fase samt nul og jord (typisk den brune, den blå og  den grøn/gule leder).
Det betyder med andre ord, at alt, der er tilsluttet til skinnen, vil tænde og slukke samtidig
- i modsætning til den 3-fasede lysskinne (læs om den længere nede)

Den typiske anvendelse for 1-fasede skinner er over et langt spisebord, hvor man har brug for et par lamper, som evt. skal flyttes, når bordet skal trækkes ud.

Når skinnen kun skal monteres i en retning ligeud, er tilslutningen utrolig nem. Der kræves blot en skinnetilslutning (højre eller venstre er underordnet her) eller en midttilslutning, som anvendes, hvis tilslutningen til 230 Volt ikke skal ske i en af skinnens ender.
Hvis skinnen skal monteres i andre former end ligeud, så kræves der vinkelstykker eller flexstykker, og så skal man overveje, om tilslutningen skal være "højre" eller "venstre".

De 1 fasede skinner findes i 1 og 2 meter samt i flere farver.
Skinnerne kan afkortes eller sættes sammen efter behov (Se videoen herover for tips til afkortning).

Den 1-fasede skinne kan sammensættes til selv ret avancerede systemer. Her er det vigtigt, at du følger det spor/den udfræsning, der er i skinnen (udfræsningen indikerer jordsporet).

Hvad er en 3-faset lysskinne?

En 3-faset lysskinne er noget højere i profilen end den 1-fasede, til gengæld kan den tåle en højere vægtbelastning (tungere lamper på op til 5 kg.) og så kan der etableres 3 faser i den samme skinne (i alt kun 230 Volt). Det betyder med andre ord, at der kan tilsluttes 3 afbrydere eller lysdæmpere, som kan betjene hver sin fase. Eksempel 3 lamper på den samme skinne kan tændes, slukkes eller lysdæmpes uafhængigt af hinanden.

3-fasede lyskinner og deres tilbehør er naturligt nok dyrere i anskaffelse, men det opvejes af fleksibiliteten, når belysningen kan styres alene ved at justere hvilke lamper, der tænder på hvilken fase.
Det kunne for eksempel være til butikkens aftensalg, hvor kun 2/3 del af lyskilderne skal være tændt for at bevare hyggen. Et andet eksempel kunne være i caféen, hvor noget af lyset skal kunne slukkes, mens resten skal dæmpes i takt med at mørket falder på.

Har du brug for hjælp til dit valg af lysskinner?

Der er altid hjælp at hente hos online forhandleren www.greenline.dk. De har tæt på 40 års erfaring med el-artikler og belysning - og du har altid mulighed for personlig betjening.