Kan fugt vaere skadelig.jpeg?ixlib=rails 0.3

Kan fugt være skadelig?

Er fugt skadelig? For høj luftfugtighed i en bolig er skadeligt, både for boligen men også for dig.

Jonas ebbe.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Jonas Ebbe
næsten 8 år siden

Hvor kommer fugten fra?

Fugt kommer som regel udefra, nedsivende regnvand, generel jordfugt eller grundvand, utætte afløbsbrønde eller afløbsrør. Den kan også opstå fra et helt almindeligt badeværelse eller ved tørring af tøj indenfor.

Hvad kan du gøre, for at holde luftfugtigheden nede?

Først og fremmest er det altid en god idé at anskaffe sig et hygrometer og få målt luftfugtigheden i lokalet. Luftfugtighed (RF) kan variere alt afhængigt af årstiden. Om vinteren er en normal luftfugtighed imellem 40-45% og om sommeren 60-65%. Hvis luftfugtigheden overstiger 70% skal du gøre noget ved det, da det er grænsen for dannelsen af skimmelsvamp.

Hvis luftfugtigheden er for høj i din bolig, bør du selvfølgelig finde årsagen, og få den rettet permanent, så du slipper for yderligere problemer. Men en god her og nu løsningen, kunne være en elektrisk affugter eller en Hygrostatstyret ventilator, som helt automatisk fjerner fugtigheden helt ned til det anbefalet niveau.

Hvis du er nødsaget til at tørre tøjet indendørs, så kan en affugter gøre en stor forskel. Tøjet tørrer hurtigere, og den skadelige fugt opsamles så det ikke påvirker din bolig. Vælger du en højeffektiv affugter så kan den ofte tørre tøjet billigere end en tørretumbler - det går lidt langsommere, men dit tøj bliver ikke slidt, som når det vælter rundt i tromlen.

Det er også sæsonpræget hvilken løsning, der er den bedste for din bolig.
Om vinteren er det en god idé jævnligt at lufte ud og holde lokalet opvarmet, evt. med en helt almindelig radiator. Derimod om sommeren hjælper det ikke noget at lufte ud, da det blot får lokalet til at blive endnu mere fugtigt. Her er en affugter helt genial til formålet.