Fa det rigtige udtryk pa badevaerelset.jpg?ixlib=rails 0.3

Få det rigtige udtryk på badeværelset

Undgå at dine indretningsvalg forfølger dig i resten af dit bads levetid. Guide til dit nye badeværelse.

Brian sommer.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Brian Sommer
cirka 2 år siden

Badeværelset - et rum under forandring.

Funktionen af badeværelset, som rum, har måske ændret sig, men at ændre på selve indretningen er en betydelig og omkostningsfuld opgave.
Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer, hvordan dit nye badeværelse skal indrettes.

Når du skal indrette dit nye badeværelse findes der et utal af muligheder for at personalisere rummet. Samtidig er badeværelset et af de rum, som har ændret sig mest de sidste 20 år fra at være et rum, man hurtigt skulle videre fra, til i dag hvor mange forsøger at implementere en spa-lignende fornemmelse.
Du kan altid ændre badeværelset med detaljer i form af dekorationer, men for at skabe et rum i harmoni er det vigtigt, at du får de funktionelle elementer til at spille sammen.

Vælg den rette belysning første gang.

Der er ingen vej uden om LED belysning. LED spots og LED pærer er klart det billigste i længden, men er billigt altid godt?

Badeværelset er for langt de fleste det sted i huset, hvor du opholder dig længst tid
…mens du er splitternøgen.
LED belysning kan være både godt og helt perfekt.
Når det kommer til belysning af din nøgne hud, og når der skal lægges makeup m.m., så er farvegengivelsen (den kaldes også for Ra/CRI værdi) et meget vigtigt element. 
Solen kan gengive 100% (Ra100) af de farver, som dine øjne er indrette til at se. Kunstig belysning kan variere. De allerværste 1. generations LED pærer kunne have under Ra60 og et underligt blåt eller gult lys.

I dag findes der LED pærer med op til 98-99% korrekt farvegengivelse og dermed et lys, som du slet ikke kan se en forskel på.
Eksempelvis LED spots er perfekte i et badeværelse. De optager ingen lofthøjde og fordeler et klart lys i hele lokalet. Vælg gerne LED spots hvor lyskilden har mulighed for dæmpning, så blændes du ikke, når du skal på toilettet om natten
…eller når der skal en ren ble på det lille barn, som ligger med ansigtet lige op mod lyset.

Sørg for optimal ventilation.

Fugt skal væk – det meste løber ud via afløbet af sig selv, men den vanddamp, der er tilbage, kan skabe problemer med skimmelsvamp m.m. Vælg en derfor en effektiv ventilator på badeværelset.
Du har mulighed for at lade ventilatoren tænde automatisk ved bevægelse, ved et bestemt niveau af luftfugtighed, når lyset tændes eller en kombination af alle 3 parametre – evt. med efterløb på nogle minutter.
Der findes også modeller, som du kan tænde og slukke via en afbryder eller en træksnor.

Du kan naturligvis også åbne et vindue og lukke fugten ud ad den vej – det bliver bare lidt koldt om vinteren.

I lejligheder og andre badeværelser uden vinduer er en affugter også en stor hjælp. Affugteren hjælper samtidig med opvarmningen og tørrer de våde håndklæder. Den tørrer endda vasketøjet billigere end en tørretumbler.

Har du prøvet at tørre dig med et lunt håndklæde…? 
En håndklædetørrer er et utrolig behageligt bekendtskab. Den hurtige tørring giver en kortere periode med høj luftfugtighed på badeværelset. Håndklædetørreren bidrager også til den samlede opvarmning af lokalet, det betyder at radiatoren har mindre travlt.
Husk i øvrigt at en elradiator på et badeværelse skal være godkendt til vådrum.

Indretning af badeværelset

De funktionelle elementer i et badeværelse er typisk den del af indretningen, som sidder fast, og som derfor er sværere at skifte ud. Det kan eksempelvis være badekarret, håndvasken eller toilettet. Ofte er det en god ide at koordinere disse, så de matcher, og man sikrer den harmoniske fornemmelse.

Et badekar er ikke bare et badekar.

Når du vælger badekar skal du naturligvis begynde med at undersøge, hvor meget plads du vil bruge til karret, før du kaster din kærlighed på en urealistisk løsning. Du skal måske også overveje, om du ønsker et bad med spafunktioner, og hvilket armatur du måtte ønske. 

Når du har lagt dig fast på de funktionelle krav, du har til dit nye badekar, er det vigtigt, at du også tager hensyn til det visuelle udtryk, som dit bad giver. Skal det være et traditionelt hvidt kar, skal du have et fritstående badekar, eller er du ude i en helt tredje løsning? 

Det vigtigste er naturligvis, at du bliver glad for dit bad og synes, at det er pænt at se på.

Håndvasken som multitool.

Moden peger i retning af, at et clean og ryddeligt look er det rette til badeværelset, men husk nu på at du jo ofte bruger håndvasken som en arbejdsplads, når du skal lægge makeup eller barbere dig. Netop derfor skal du finde en håndvask, som matcher dine behov for midlertidig opbevaring på vasken.

Derudover kan du have specielle behov i forhold til, hvordan vasken er udformet. Foretrækker du måske en dyb skål? Håndvaske kommer naturligvis i alle former og størrelser. Som nævnt tidligere, er det vigtigt at din håndvask passer sammen med det øvrige inventar. Vælger du en forholdsvis stor håndvask, passer den sandsynligvis bedre i et lokale med forholdsvist stort inventar, og hvis de øvrige funktionelle elementer har en afrundet form, er det visuelt bedre at vælge en afrundet håndvask.

Skrevet af Brian Sommer - Greenline.dk i samarbejde med LavprisVVS.dk