Glodepaeren udgar 1 9 2012.jpeg?ixlib=rails 0.3

Glødepæren udgår 1/9-2012

Panik panik! Glødepærerne udgår 1/9-2012, skal vi hamstre?

Jonas ebbe.jpg?ixlib=rails 0.3.2&facepad=2
Jonas Ebbe
mere end 7 år siden

Vi vil i dette indlæg prøve at komme med fordele og ulemper og ud fra det, håber vi, at du helt selv finder det svar som passer til dit behov, forventninger og økonomi.

Glødepæren har eksisteret siden 1800-tallet og har lige siden været med til at give lys overalt i verden. Populær var især 40W og 60W glødepærerne, som for bare 10 år siden var monteret i stort set alle lamper, og dengang var fokus på energibesparelse heller ikke nået helt til, hvor vi er i dag.

Netop på grund af energibesparelsen, har hele EU besluttet at slukke for den traditionelle glødetrådspære, for at få sat gang i forbruget af spare- og LED pærer. På denne måde vil vi i bare Europa spare mange milliarder kroner om året, og CO² udslippet vil ligeledes dale med store mængder.

Men hvor er vi i dag i forhold til de gode gamle sparepærer? Hvor langt er udviklingen nået indenfor LED? Hvordan er kvaliteten, og koster de stadigvæk en herregård?

Vi må nok indse, at alternativet til en god gammeldags glødepære har delte meninger og erfaringer rundt omkring i de danske hjem. Myter og fakta fylder en stor del af samtalen, når vi taler med folk om, hvilken pære de skal vælge.

Mange tror f. eks, at de gamle sparepærer der findes på marked i dag stadigvæk er rigtig lang tid om at tænde, og at lyset er koldt og modbydeligt, så det ikke egner sig til brug i hjemmet. Dette er ikke helt korrekt. Man kan få sparepærer, der tænder med næsten 100% lysstyrke indenfor 10 sekunder, og de kan også fås i softtone, som gør, at de i en lampe stort set giver det samme lys som en glødepære. Prismæssigt har sparepærerne de sidste par år ikke rigtig rykket sig nogen steder. Man kan få billige modeller til kr. 25-40,- som er lidt langsomme i opstart og hurtigt startende og softtone modeller til omkring kr. 50-80,-.

Med hensyn til LED pæren, går der også rigtig mange historier om, at de lyser med et koldt blåligt skær, og at farvegengivelsen får salaten på aftensmaden til at se helt forkert ud. Dette er sådan set ikke en myte, det er bare et bevis på hvor meget skidt, der findes på netop LED markedet. Har du først prøvet 1-2 eller flere LED pærer der lyser helt forkert, er vi godt klar over, at du bliver svær at overbevise. Det prøver vi nu heller ikke på, vi vil bare gerne fortælle, at netop kvalitet og pris stort set går hånd i hånd, når det gælder alle LED produkter. Køber du f. eks 3 billige LED pærer i et super- eller byggemarked, skal du ikke bliver overrasket over at lysstyrken, lysfarven og farvegengivelsen ikke er ens, selvom det er 3 pærer fra samme producent.

Prismæssigt varierer LED produkter rigtig meget, og hvis du vil have ens lysstyrke og farve, anbefaler vi altid, at du går efter kvaliteten og i den sammenhæng også de produkter, som koster lidt mere end de billigste produkter, der er at finde rundt omkring i Danmark. Skal du bruge en LED pære til udhænget omkring huset, kan du sagtens finde nogle til kr. 60-80,- pr. stk. som er et udemærket produkt. Skal du derimod finde LED pærer til stuen, badeværelset og køkkenet hvor lysstyrken og farvegengivelsen har en betydning, skal du regne med at betale omkring kr. 140-200,- pr. stk.

Vi kan dog hurtigt trøste dig med, at de på flere måder hurtigt er tjent hjem igen.
Hvis du køber en almindelig glødepærer til kr. 20,- er levetiden i gennemsnit ca. 2000 timer, hvor en LED pærer til kr. 200,- har en ca. levetid på 25000 timer.

Regnestykke:
Du skal købe 12 glødepærer af kr 20,- for at opnå samme antal timer som en LED pære.
12 stk x kr 20,- = kr 240,-. Her er LED pæren allerede tjent hjem, men der er lige et regnestykke mere som måske kan hjælpe lidt.

Lad os sige, at glødepæren bruger 60W i timen kontra LED pæren som bruger 8W.
De lyser i dette regnestykke i gennemsnit 4 timer om dagen:
Glødepære: 4 x 60W = 240W x 365 dage = 87,6kW/h x kr. 2,- pr. kW/h = kr. 175,-
LED pære: 4 x 8W = 32W x 365 dage = 11,68kW/h x kr. 2,- pr. kW/h = kr. 23,50,-

Så ved brug af LED pæren har den næsten tjent sig selv hjem 2 gange på 1 år.

Så er det på tide at vinke farvel til glødepæren? Vi vil lade det være helt op til dig !

  • For :
  • Spar mange penge på elregningen.
  • Skån miljøet.
  • Undgå at skifte pærer så ofte.
  • Mindre watt forbrug på sparepærer og LED pærer
  • Imod :
  • Farvegengivelsen er stadigvæk bedst i en glødepære.
  • Hyggebelysningen i stuen eller køkkenet er bedst (endnu) med glødepæren.
  • Alle typer lysdæmpere kan benyttes på glødepærer.

Du er meget velkommen til at kommentere eller stille spørgsmål til dette indlæg.
Måske er du uenig eller helt i tvivl? Vi er altid klar på en sjov debat eller til at hjælpe dig, hvis du har brug for det. Klik her for at se vores kontakt og åbningstider